Wie zijn wij

Wij zijn Ayumi Matsuda en Yvonne Rietbergen, oprichters van De Blauwe Lijster en makers en uitvoerders van de muzikale voorstellingen en concertprogramma's. We werken nauw samen met andere professionals om onze concerten en voorstellingen te realiseren. We houden van authenticiteit en ambacht, creativiteit en vakmanschap. We willen onze luisteraars graag een mooie en inspirerende ervaring geven.

Waarom De Blauwe Lijster?

De naam van het ensemble verwijst naar de eeuwenoude associatie van fluit met vogelzang. Ook worden vogels van oudsher vaak gezien als boodschappers, soms zelfs vanuit een andere wereld. Ze geven verhalen door. Dat is wat De Blauwe Lijster ook wil doen, door oude en nieuwe verhalen te verklanken en te vertellen. 


Waarom muziek en verhaal?

Muziek en verhalen verrijken onze belevingswereld. Ze geven plezier en laten de creativiteit stromen, ze kunnen emoties vertolken, de verbeeldingskracht aanzwengelen, ze kunnen ons inspireren, in beweging zetten en ze verbinden ons met elkaar en met de vele generaties voor ons. 

Yvonne Rietbergen heeft een dubbelrol als verteller en musicus. Ze bedenkt, (her)schrijft en vertelt verhalen, altijd in combinatie met muziek. Daarnaast maakt ze afbeeldingen en attributen voor de voorstellingen. 

Ze studeerde blokfluit aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht bij Reine Marie Verhagen en Heiko ter Schegget (Master in Music, Performance) en muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht (BA). Ze is werkzaam als blokfluitist, muziekdocent en musicoloog en speelt in diverse formaties, overwegend oude, maar ook nieuwe muziek. Ze volgde vertelcursussen bij Mezrab Amsterdam en de Vertelacademie Utrecht. Naast de blokfluit bespeelt ze de traverso (historische dwarsfluit).


Zie meer op www.yvonnerietbergen.nlAyumi Matsuda is vast musicus van de Blauwe Lijster, schrijft arrangementen en composities en maakt afbeeldingen.

Ze studeerde blokfluit aan de Toho-Gakuen School of Music in Japan bij Hirohiko Nakamura, Ken Iimuro en Kazuo Hanaoka. Ze vervolgde haar studie in Nederland aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht bij Heiko ter Schegget en Leo Meilink (Master in Music). Ze werkte samen met diverse musici en een groot aantal componisten, waaronder Pablo Escande en Koji Asano. Daarnaast is ze werkzaam als muziekdocent.

Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met Alexandertechniek en zag de voordelen die het musici bracht. Ze is nu zelf gediplomeerd Alexandertechniek-docent.


Zie meer op www.ayumimatsuda.com

Misaki Yamada speelt mee in de voorstelling Kleine Wolk. Ze begon al op drie-jarige leeftijd met pianospelen o.l.v. haar vader. Ze won de eerste prijs van het concours van de “Highschool Culture Federation” in de provincie Kanagawa in 2005 en vervolgde haar studie in Nederland aan het conservatorium van Amsterdam bij Willem Brons (Bachelor en Master in Music). Ze treedt op in Nederland, Engeland en Japan en is werkzaam als pianodocent. Haar talent ligt niet alleen bij de muziek, maar ook bij de beeldende kunst. Ze maakt Manga-tekeningen en ontwikkelde voorstellingen met deze tekeningen en lifemuziek van pianotrio. In 2008 maakte ze hiermee een tour in de Verenigde Staten, in 2010 gaf ze een zeer succesvol optreden in het Van Gogh Museum Amsterdam. Ze wil met deze voorstellingen graag het bereik van klassieke muziek vergroten en vooral mensen die daarvoor nog niet eerder de kans hadden, in contact brengen met die muziek.

Harpiste Victoria Davies speelt mee in onze concerten. Ze studeerde harp bij Daphne Boden en Skaila Kanga aan de Royal College of Music Jong Talent en de Royal Academy of Music in London, alwaar zij de Guy McGrath Harp Prijs won. Zij studeerde eveneens muziek aan Christ Church, Oxford en won de eerste prijs bij het London Harp Concours in 1999 en in 2001. Zij heeft diverse opnames voor BBC Radio en Televisie gemaakt. In 2010 behaalde zij haar Master diploma aan het Conservatorium van Amsterdam bij Erika Waardenburg. Victoria speelt met verschillende orkesten en groepen, o.a. The Bach Orchestra of the Netherlands, o.l.v. Pieter Jan Leusink, het Bravura Ensemble en het Aleida Ensemble.


Oene van Geel is componist en altviolist en speelt mee in de voorstelling De Boom. Beïnvloed door jazz, Indiase muziek, kamermuziek en vrije improvisatie, gebruikt hij zijn virtuoze improvisatievaardigheden en zijn compositietalent voor een breed scala aan muzikale activiteiten.

Hij speelt in diverse formaties en wordt regelmatig uitgenodigd als gastsolist. Zijn werk werd gewaardeerd met vele prijzen. Als componist is hij voornamelijk actief in muziektheater en kamermuziek. De combinatie van verschillende disciplines is een fascinerende werkomgeving voor Oene, zo werkt hij o.a. regelmatig samen met dansers. Daarnaast is hij docent compositie aan het conservatorium van Zwolle.Laura Lotti speelt mee in onze voorstelling "De kraanvogel". Ze is werkzaam als harpiste en harpdocente. Ze treedt op in verschillende combinaties, dikwijls gecombineerd met theater en dans. Ze bracht een solo album uit, genaamd Harpando, met meditatieve, hedendaagse en geïmproviseerde harpmuziek.


Het belangrijkste in de muziek staat niet in de noten.

Gustav Mahler (1860-1911) componist en dirigent